מה זה תכנון מס ואיך מבצעים אותו בצורה נכונה ויעילה?
בחיים, תכנון הוא חשוב בכל היבט אפשרי. מומלץ לתכנן את המשך הדרך כדי למנוע היתקלות במכשולים, ומעבר בהצלחה אם כן נתקלים בהם. על אחת כמה וכמה, תכנון הוא חשוב בפן הקשור לעבודה ולקריירה, להכנסות והוצאות. מדוע? גם כדי להיתפס כאנשים ישרים ושומרי חוק, וגם כדי ליהנות משקט נפשי לאורך זמן מבלי ללכוד את תשומת הלב של מערכות החוק השונות.
תכנון מס למשל הוא תהליך המאפשר לכל המבקש, להיעזר בחוקי המס כדי להקטין את חובותיו כאדם פרטי ו\או כחברה. כדי לעשות זאת, עליו להיעזר בשירותי ייעוץ מס ותכנון מס מקצועיים. שירותים אלו ניתנים על ידי מתכנני מס הפועלים למזעור חובות הנישום, תוך שהם בוחנים לפרטי פרטים דרכי פעולה חוקיות להשגת המטרה. אפשר לומר אם כן, כי השאיפה היא שתוצאת המס תהיה נמוכה ככל האפשר, תוך הישענות על מכלול קריטריונים פיננסיים שעלולים להשפיע בדרך כזו או אחרת על גודל המס.
מה ההבדל בין תכנון מס להעלמת מס?
בישראל, דיני המיסים מקנים תוקף חוקי להליך תכנון מס שבמסגרתו ניתן לממש הפסדים טרם הסתיימה שנת המס הנוכחית. בנוסף, ניתן לאחר או להקדים הוצאות בהתאם למצב הרווחים בעסק, ואף לנהל נכסים וציוד באופן שבו יתקבלו ניכויים וזיכויים. מדובר בתכנון דרכי הפעולה שמטרתם למנוע זינוק של סכום המס שתצטרכו לשלם בתום השנה. לעומת זאת, העלמת מס או 'התחמקות ממס' כפי שמכנים אותה, אינה חוקית. בתוכה נכללות פעולות כגון רישום הכנסות שנצברו במדינה זרה 'לכאורה', הסתרה של דיווח על נכסים והון, רישום בעלים זרים במקלט מס ועוד. כך, ההבדל הוא שפעולה אחת חוקית, והשנייה – לא.
גישות שונות של תכנון מס – אפקטיבי או אגרסיבי?
לרשות המס יש דרך למנוע מצב שבו תכנון מס הופך מדיווח פשוט, לפעילות שאינה חוקית. על כן, היא דורשת לדווח על פעולות שונות במסגרת תכנון המס, בהודעה מראש. אלו יכולות להיות פעולות כגון:
- רכישת שליטה על חברה בשיעור של 50% ומעלה
- ויתור על חוב למכר בשיעור של מיליון ₪ לפחות בטווח הקרוב
- צפי הפסד של למעלה משלושה מיליון ₪
כל פעולה כזו נבדקת תחת עינה המוקפדת של רשות המיסים, שמעוניינת לוודא שאיש אינו מנצל לרעה את תקנות המיסים, אינו מבצע תכנון מס אגרסיבי מידי ולא מפרש באופן שגוי את החוק.
כך, אין ספק כי תכנון מס החייב בדיווח הוא סוגיה מורכבת למדי. הרי מצד אחד לכל נישום – בין אם אדם פרטי או חברה, יש זכות לתכנן את נטל המס כך שיופחת ככל האפשר וזאת מבלי לעבור על החוק. מצד שני, ישנה חובת דיווח מוקדם לרשויות. ללא דיווח, התכנון שבו השקעתם משאבים רבים, אינו מקבל לגיטימציה. כפי שצוין עד כה, הדרך הנכונה והבטוחה ביותר לתכנון מס היא בעזרתם של אנשי מקצוע בעלי ותק וניסיון בתחום.
כיצד מתבצע תכנון מס לשכירים ועצמאיים?
נהוג לחשוב שרק לעצמאיים כדאי לבצע תכנון מס אך המציאות מראה אחרת. תכנון מס לשכירים הוא מומלץ ביותר, והחוק בישראל אף מאפשר לעשות זאת במצבים רבים. למשל, בגין חופשת לידה במשך שנת המס החולפת, דמי אבטלה, הפקדות לחיסכון לטווח בינוני וארוך, אם יש במשפחה ילד עם לקויות למידה שלומד במסגרת החינוך המיוחד ועוד. תכנון מס הוא חובה אגב, גם לשכירים שעובדים במקביל כעצמאיים, שכאמור הדרישות מהם מעט גבוהות יותר.
לעצמאיים יש אינטרס לתכנון מס, שכן בדרך זו יוכלו להפחית את הוצאות המס בסוף השנה, ואף להגדיל את ההחזרים. לא בכדי ממליצים לכל עצמאי בישראל, לתעד ולשמור את כל ההוצאות לאורך השנה. זהו צעד נבון שיוכיח את עצמו בתום שנת המס.
שחר פרילינג משרד רואי חשבון ועורכי דין עושים לכם סדר במספרים
הדבר האחרון שאתם רוצים, זה למצוא את עצמכם מסובכים עד מעל הראש עם רשויות המס בישראל. כאן, שחר פרילינג משרד רואי חשבון ועריכת דין בתחום המיסוי והמשפט המסחרי, יכנס לתמונה. עם ידע וניסיון של למעלה מ-20 שנה, יעשו לכם סדר במספרים, בדו"חות וכל נושא אחר, כדי שתוכלו להמשיך לעשות את מה שאתם עושים הכי טוב – בראש שקט וללא חשש מרשויות המס.
- ראשית יש לאסוף את כל המידע הרלוונטי, ההכנסות המקוריות (משכורות, הכנסות מעסיקים, רווחים מעסקים, ריבית על השקעות ועוד), הוצאות מותרות (הוצאות אישיות, הוצאות עסקיות, תרומות ועוד), נכסים (נדל"ן, רכוש ניירות ערך, כוח אדם ועוד), חשבונות בנק ופעולות כספיות אחרות.
- לאחר איסוף המידע, יש לנתח אותו ולבחון את החוקים והתקנות המס הנוגעים למידע הזה.
- בשלב האחרון על פי הנתונים והחישובים לפי חוקי המס התוקף, עליכם לחשב את סכום המס שעליכם לשלם לממשלה.